Els retenidors d’ortodòncia són una part crucial del procés de tractament ortodòntic. Un cop els brackets o alineadors han mogut les dents a la seva posició desitjada, els retenidors entren en joc per mantenir els resultats obtinguts al llarg del temps. En aquest post, explorarem per què els retenidors són importants, els diferents tipus disponibles i els cures necessàries per assegurar una somriure bonica i ben alineada.

Per què són importants els Retenedors d’Ortodòncia a Lleida? Després d’utilitzar brackets o alineadors durant un temps per alinear les dents, els ossos i teixits que sostinguen les dents necessiten estabilitzar-se. Sense un suport adequat, les dents tenen una tendència natural a tornar a la seva posició original. És aquí on entren en joc els retenidors d’ortodòncia, ja que ajuden a mantenir les dents en el seu lloc i eviten moviments indesitjats, assegurant els resultats del tractament a llarg termini. És clar que, Dental Office et permet el comptar amb ells a Lleida, però abans de parlar-ne, vegem els seus tipus:

Tipus de Retenedors d’Ortodòncia

Hi ha diversos tipus de retenidors d’ortodòncia disponibles per adaptar-se a les necessitats i preferències de cada pacient. Els tipus més comuns són:

Retenedors Removibles

Són dispositius que el pacient pot treure i posar segons les indicacions de l’ortodoncista. Generalment, estan fets de plàstic transparent o acrílic i s’ajusten còmodament sobre les dents. Són ideals per a aquells que busquen una opció més discreta i fàcil de netejar.

Retenedors Fixos

També coneguts com a retenidors permanents o filferros de retenció, són petits filferros metàl·lics que s’adhereixen a la part posterior de les dents. Aquests retenidors són molt efectius i no requereixen la col·laboració del pacient per utilitzar-los. No obstant això, poden requerir una neteja dental més cuidadosa.

En quin cas es recomana l’ús de retenidors d’ortodòncia removibles?

L’ús de retenidors d’ortodòncia removibles és convenient en diversos casos després de completar un tractament ortodòntic d’èxit amb brackets o alineadors. Aquests retenidors juguen un paper essencial en mantenir els resultats assolits durant el tractament i prevenir que les dents tornin a la seva posició original. Aquí es presenten alguns casos en què és beneficiós utilitzar retenidors d’ortodòncia removibles:

  • Finalització d’un tractament ortodòntic: Un cop s’han retirat els brackets o alineadors, els retenidors removibles són una excel·lent opció per mantenir la nova posició de les dents. Després de mesos o anys de tractament per alinear les dents, els retenidors permeten que els ossos i teixits circumdants s’estabilitzin i s’adaptin a la nova posició dental.
  • Correcció de problemes menors d’alineació: En alguns casos, els retenidors removibles poden ser una opció adequada per corregir petits desajustos o moviments dentals lleus que puguin ocórrer amb el temps. Això és especialment útil per a persones que han tingut un tractament prèviament i desitgen mantenir la seva somriure alineada.
  • Comoditat i estètica: Els retenidors removibles són una opció còmoda per a aquells que prefereixen no tenir un retenidor fix en la part posterior de les dents. Aquests retenidors són discrets i transparents, la qual cosa els fa menys visibles i més estètics en comparació amb altres tipus de retenidors.
  • Facilitat per a la higiene oral: Els retenidors removibles permeten una higiene oral més fàcil en comparació amb els retenidors fixos. Els pacients poden treure els retenidors per raspallar-se i utilitzar fil dental de manera més efectiva, la qual cosa ajuda a mantenir una bona salut bucal.
  • Flexibilitat en l’ús: Els retenidors removibles són ideals per a situacions en què el pacient necessita treure’s el retenidor temporalment, com durant certes activitats esportives o esdeveniments socials. Poden utilitzar-se segons les necessitats i recomanacions de l’ortodoncista. Facilitat d’adaptació: Alguns pacients poden experimentar molèsties o sensibilitat en les dents durant els primers dies d’ús de retenidors. Amb els retenidors removibles, el pacient pot adaptar-se gradualment al seu ús i ajustar-se a la nova sensació.

En quin cas es recomanen els retenidors d’ortodòncia fixos?

En el cas dels retenidors fixos, hi ha diversos escenaris on es fan ideals, fins i tot per sobre dels removibles. A continuació, alguns d’aquests escenaris:

  1. Estabilització de resultats en casos complexos: Els retenidors fixos es recomanen especialment en casos de tractament ortodòntic complex, on s’ha corregit un apiñament sever o una maloclusió significativa. En fixar un filferro metàl·lic a la part posterior de les dents, s’evita qualsevol moviment indesitjat i s’assegura l’estabilitat a llarg termini dels resultats.
  2. Compliment del pacient: Els retenidors fixos són una excel·lent opció per a aquells pacients que poden oblidar-se o ser inconsistents amb l’ús dels retenidors removibles. Al ser una solució permanent, el compliment del pacient no és un problema, i els resultats del tractament ortodòntic es mantenen efectivament.
  3. Prevenció de recidives: En casos en què hi ha un alt risc que les dents tornin a la seva posició original a causa de factors genètics, manca d’espai dental o mals hàbits, es recomanen els retenidors fixos. Proporcionen una protecció constant per evitar que les dents es desplacin novament.
  4. Problemes de mossegada corregits: Quan el tractament ortodòntic ha abordat problemes de mossegada, com ara sobremordida, mossegada creuada o mossegada oberta, els retenidors fixos són una opció valiosa per mantenir la posició correcta de les dents i assegurar l’estabilitat de la correcció.
  5. Pacients amb dificultats per utilitzar retenidors removibles: Alguns pacients poden tenir dificultats per utilitzar adequadament els retenidors removibles, la qual cosa pot afectar els resultats a llarg termini. En aquests casos, els retenidors fixos proporcionen una solució efectiva sense la necessitat de la cooperació constant del pacient.

Cures i Manteniment dels retenidors d’ortodòncia a Lleida

Per garantir que els retenidors compleixin la seva funció de mantenir l’aliança dental, és important seguir algunes recomanacions de cura i manteniment:

Neteja Diària

Els retenidors removibles s’han de netejar diàriament amb un raspall de dents suau i aigua tèbia. És important evitar l’ús de pasta de dents abrasiva, ja que pot danyar el material del retenidor. També es poden utilitzar pastilles de neteja específiques per a retenidors.

Alimentació i Retirada

Si utilitzes retenidors removibles, és important retirar-los abans de menjar i guardar-los en el seu estui per evitar pèrdues o danys. Evita embolicar-los en tovalloles o paper, ja que és fàcil llençar-los per error.

Ús Permanent

Si l’ortodoncista ha recomanat un retenidor fix, és fonamental comprendre que aquest tipus de retenidor s’ha d’utilitzar permanentment segons les seves indicacions. El manteniment regular amb el dentista és essencial per verificar la seva efectivitat i estat.

En Dental Office estem compromesos amb la teva salut bucal i una somriure radiant! Si busques mantenir els resultats del teu tractament ortodòntic, t’oferim retenidors removibles, una opció discreta i còmoda. Visita’ns a la nostra seu a l’Avinguda de la Pau 26 Baixos, Mollerussa (Lleida) o posa’t en contacte amb nosaltres al 973 60 11 52 / 640 35 52 19! El nostre equip estarà encantat d’atendre’t de dilluns a divendres de 09:00 a 20:30 hores. També pots escriure’ns a info@dentaloffice.cat. T’esperem per mantenir la teva somriure en la seva millor forma!