A la primera etapa de la vida, és probable que la cura dental no sigui el millor i més òptim. Per això, l’ortodòncia infantil s’ha presentat com una alternativa real i efectiva per corregir i donar una millor harmonia al somriure. A més, aquest tipus d’ortodòncia és molt més que només una qüestió estètica; és una eina poderosa per garantir una salut dental sòlida i un benestar general al llarg de la vida.

A continuació, explorarem el fascinant món de l’ortodòncia pediàtrica, desvetllant per què és crucial atendre les necessitats dentals dels més joves i com els tractaments ortodòntics primerencs poden aplanar el camí cap a un somriure radiant i una salut dental sòlida a l’etapa adulta.

A partir de quina edat és adequada l’ortodòncia infantil?

La pregunta sobre a partir de quina edat és adequada, l’ortodòncia en nens és una inquietud comuna entre pares i cuidadors. En general, el tractament ortodòntic es considera a partir dels 7 anys, en una fase que s’anomena “ortodòncia primerenca” o “interceptiva”. A aquesta edat, s’ha produït un desenvolupament significatiu tant de les dents permanents com de la mandíbula, cosa que permet a l’ortodoncista avaluar l’alineació dental i la mossegada del nen.

El tractament en aquesta etapa primerenca pot abordar problemes com mossegada creuada, apinyament sever, o dents excel·lents, i pot ser beneficiós per guiar el creixement i desenvolupament de les dents i la mandíbula en una direcció més saludable.

Tot i això, és important recordar que cada nen és únic i que no tots requeriran aquest tractament als 7 anys. L’avaluació i la recomanació d’un ortodoncista és essencial per determinar si cal un tractament en aquesta etapa o si és millor esperar fins que el nen sigui una mica més gran.

Senyals que indiquen la necessitat d’ortodòncia en nens

És essencial comprendre quan un nen podria necessitar tractament ortodòncic, ja que la detecció primerenca de problemes permet abordar-los de manera més efectiva. A continuació, presentem els senyals que indiquen la necessitat d’ortodòncia en nens, tot combinant un llenguatge professional i natural.

Dents tortes o apinyades

La presència de dents tortes o apinyades és un senyal evident que es podria requerir ortodòncia. Això pot ser degut a la manca despai a la boca perquè les dents creixin correctament. L’ortodòncia pot ajudar a alinear les dents de manera adequada i millorar tant la funció com l’estètica del somriure.

Problemes de mossegada

Una mossegada anormal és un altre senyal que indica la necessitat d’ortodòncia. Això inclou condicions com la sobremossegada (les dents superiors cobreixen excessivament les inferiors), la mossegada oberta (hi ha un espai entre les dents en mossegar) i la mossegada creuada (les dents superiors queden per dins de les inferiors). Aquestes condicions poden afectar la funció masticatòria i la salut oral en general.

Dificultats per mastegar o parlar

Els problemes a l’alineació dental poden causar dificultats en la masticació d’aliments i en la pronunciació de certs sons. Si el teu fill experimenta dificultats per mastegar adequadament o pronunciar paraules, això podria ser un senyal que cal ortodòncia.

Respiració bucal

La tendència d’un nen a respirar per la boca en lloc del nas pot estar relacionada amb problemes de desenvolupament que afecten l’alineació dental. La respiració bucal crònica pot influir en la posició de les dents i la forma de la mandíbula.

Dolor o malestar a la boca

El dolor o la incomoditat en mossegar, mastegar o moure la mandíbula són senyals de problemes ortodòncics. Aquests símptomes poden indicar que s’està exercint una pressió inadequada en certes àrees de la boca i que cal atenció ortodòncica.

Cures adequades per mantenir una ortodòncia sana i duradora en nens

L’ortodòncia en nens és un pas important pel camí cap a un somriure saludable i atractiu. Mentre els brackets i els filferros treballen per alinear les dents, hi ha aspectes clau que s’han de cuidar per assegurar que el tractament sigui efectiu i que el somriure del teu fill brilli com mai.

  • Higiene bucal rigorosa: Ensenya el teu fill a raspallar-se després de cada àpat ia utilitzar fil dental diàriament. L’ortodòncia pot atrapar partícules de menjar, de manera que la neteja és essencial.
  • Raspall especialitzat: Proporciona un raspall dental dissenyat per a ortodòncia, amb truges suaus i un capçal que arribi a tots els racons dels aparells.
  • Alimentació conscient: Evita aliments enganxosos, durs o molt ensucrats que poden fer malbé els bràquets o filferros. Anima el teu fill a fer eleccions més suaus i saludables.
  • Visites a l’ortodoncista: Segueix el calendari de cites amb l’ortodoncista. Aquestes cites són essencials per ajustar els aparells i assegurar-se que el tractament vagi segons el planejat.
  • Protecció en esports: Si el vostre fill practica esports, assegureu-vos que utilitzeu un protector bucal per protegir les vostres dents i aparells durant l’activitat física.

Dental Office: especialistes en somriures infantils

A Dental Office, comprenem la importància d’un somriure saludable en els nens i estem compromesos a brindar una cura ortodòncica excepcional. Comptem amb un equip de professionals altament qualificats i especialitzats en ortodòncia pediàtrica, preparats per guiar els teus fills en el seu viatge cap a un somriure bonic i ben alineat.

La nostra experiència i passió en ortodòncia pediàtrica ens ha permès transformar somriures i marcar la diferència a la vida de diversos nens. A Dental Office, no només ens esforcem a garantir la correcta alineació de les dents; també treballem per brindar als nens una base sòlida per a la salut dental al llarg de les seves vides.