El flemó com a definició és una inflamació aguda purulenta, que, a diferència de l’abscés, està mal delimitada i s’estén de forma difusa pels teixits.

No confondre amb abscés ja que aquest és una cavitat clarament delimitada.

QUAN ES PRODUEIX un flemó?

El flemó està relacionat amb una infecció bucodental.

El procés infecciós s’origina per la comunicació de la boca amb el teixit periodontal de la dent, és a dir els teixits de subjecció de la dent.

Aquesta comunicació pot ocórrer a causa d’una càries que arriba a el teixit pulpar de la dent, “nervi”, provocant inicialment una pulpitis, una necrosi i creant un abscés. Una altra possibilitat és l’entrada directa per via periodontal, això sol ocórrer en dents amb problemes periodontals, és a dir relacionats amb la seva inserció en l’os. Es pot també iniciar amb abscés.

Un abscés persistent pot arribar a provocar un flemó. Aquest es caracteritza per l’externalització als teixits adjacents i aquesta inflamació es fa visible externament, és a dir s’aprecia a la cara.

TRACTAMENT

Quan la infecció està en la fase abscés es pot drenar fent una incisió que alliberi la inflamació i infecció i amb el consegüent alleugeriment per al pacient. En la fase de flemó no cal fer aquesta acció ja que la infecció no està localitzada.

En tots dos casos un tractament amb antibiòtic seria obligat per eliminar aquesta infecció.

A més d’aquest tractament antibiòtic, cal tractar la causa.

En cas que el seu origen fos una gran càries, el normal és fer un tractament dels conductes de la dent o l’extracció de la dent si està molt destruït, sense possibilitat de reconstrucció.

En cas d’origen periodontal caldria comprovar la causa. Si fos reversible fer una correcta neteja de la zona i explicar hàbits d’higiene d’aquesta zona en domicili, si fos irreversible caldria extreure la dent.

El flemó tot i no ser una infecció que pugui comprometre zones vitals, en general, sí que és important tractar de no arribar-hi doncs un flemó si es situa en zones properes a les vies aèries pot comprometre vies respiratòries.

Com a consell acudir a l’odontòleg en cas de notar una possible infecció a la boca.