La diabetis i la salut bucal formen un binomi inseparable que ha de tenir-se en compte per part dels pacients d’aquesta malaltia. Tant si ets diabètic com si coneixes a un amic o familiar que ho sigui, la següent informació serà del teu interés.

¿Com afecta la diabetis a la salut bucal?

Sí, la diabetis afecta a la salut bucal, i ho fa empobrint-la i augmentant la possibilitat que tingues càries, alteracions en les teues genives (gingivitis i periodontitis principalment), xerostomía (sequedat de boca) i un major número de llagues (nafres bucals) la cicatrització de les quals és més lenta de l’habitual.

 • Causes

Aquesta malaltia implica que el teu organisme ha perdut la capacitat de regular la quantitat de sucre en sang que es necessita per al seu funcionament. L’excés de glucosa provoca les malalties indicades, especialment les que afecten les genives, per la qual cosa resulta imprescindible controlar el nivell de sucre diàriament i prendre la medicació corresponent.

 • Símptomes

Els símptomes de salut bucal provocats per la diabetis són diversos i és bastant habitual que els experimentes tots en major o menor mesura durant la teua malaltia, si no segueixes les indicacions del teu metge:

 1. La sequedat de boca. No està relacionada ni amb la calor, ni amb la teua activitat física. És permanent i sembla impossible d’eliminar, encara que beguis aigua sovint.
 2. Les llagues. Exceptuant les que pugues provocar-te en mossegar-te de manera involuntària, apareixen de forma continuada i sense una causa que les justifiqui.
 3. Les genives inflamades i amb un color roig intens. En rentar-te les dents, observa el seu color i també si sembla que s’han retret o si tens alguna peça dental que comença a moure’s.
 4. Canvia el color de les dents. Si pateixes càries, és habitual que el color de la dent afectada s’enfosqui progressivament.
 5. És habitual patir infeccions fúngiques que provoquen úlceres i que tarden més del normal a cicatritzar


Tractament amb un dentista

La diabetis i la cura dental han d’anar de la mà.  En no poques ocasions, és bastant habitual que, després d’una primera revisió, descobrim que un pacient és diabètic i que no ho sap. D’atendre un pacient que coneix el seu diagnòstic, procedim de la següent forma:

 • Abans de procedir a prendre les mesures necessàries, hem de conéixer quins són els teus nivells de glucosa, el tipus de medicament que prens i la dosi per a ajustar al màxim el tractament a receptar.
 • Abans de procedir a qualsevol intervenció, duem a terme una profilaxi antibiòtica. De ser una operació de llarga duració, procedim a monitoritzar-te.
 • T’aconsellem, abans de sotmetre’t a qualsevol tractament, l’ús de col·lutoris que no continguin alcohol i evitar el consum de tabac i de begudes alcohòliques que alteren la teua circulació sanguínia.
   

És a dir, tenim en compte la teua circumstància per a procedir amb qualsevol tractament i per a assegurar que la cicatrització i el període de recuperació siguin els més adequats per al teu cas particular.
 

Com pots cuidar millor la teua salut dental si pateixes diabetis?

Hi ha diversos consells de salut bucal que pots posar en pràctica si desitges evitar les conseqüències a dalt exposades:

 • Controla el teu nivell de glucosa en sang diàriament i pren-te la medicació. És la millor manera d’evitar alteracions en la teua salut bucal.
 • Has de mantindre una higiene oral adequada. Raspalla’t les dents després de cada menjar, usant un raspall suau i una pasta amb fluor. Renova el teu raspall unes quatre vegades a l’any. Si ho prefereixes, utilitza un raspall de dents elèctric renovant el seu capçal amb la mateixa periodicitat. El raspallat ha de ser suau i ha de durar uns dos minuts. No oblidis que també és important esbandir-te la boca diverses vegades per a eliminar qualsevol resta de pasta.
 • No t’oblidis del fil dental. Has d’usar-ho almenys una vegada al dia per a eliminar totes les restes que se t’hagin pogut quedar entre les dents. Aprén a utilitzar-lo o fes servir un suport específic per a fer-ho correctament. Amb una mica de pràctica, aconseguiràs un gran resultat i mantindràs les teues dents netes.
 • Demana una cita amb el teu dentista una vegada al semestre. La revisió contínua i sotmetre’t a una neteja professional t’ajudarà a protegir-te millor de les infeccions. També podràs conéixer si tens alguna càries i quin és l’estat de les teues genives per a rebre el tractament adequat per a evitar la progressió de les malalties ja esmentades.
 • Revisa les teues genives. Si sagnes en raspallar-te o si sents molèsties en les teues genives durant el dia, comprova que tot vagi bé o, millor encara, visita al dentista perquè revisi l’origen d’aquest símptoma.
 • Evita fumar. A part del dolor pulmonar, la nicotina és un vasoconstrictor que afecta els teus vasos sanguinis. A més, alenteix la capacitat de cicatrització, la qual cosa complica la recuperació normal de qualsevol intervenció en la teua boca

 

La importància del control de la diabetis

No has d’oblidar que la diabetis és una malaltia crònica que pot controlar-se de manera eficaç, sempre que seguisques les recomanacions del teu metge. Si bé és cert que afecta la teua salut bucal, no cal obviar que aquesta última conseqüència depén, en molts casos, que sigues conscient de la importància de posar en pràctica les mesures preventives ja explicades.

A l’hora d’anar al dentista, només és necessari que indiquis que pateixes aquesta malaltia perquè es tinguin en compte aspectes com la profilaxi i la medicació, però no hi haurà cap diferència més en comparació amb un altre pacient no diabètic.

Entendre que hem de cuidar la nostra salut bucal, es tingui o no diabetis, és sempre sinònim d’èxit. I si pateixes aquesta malaltia, només parant atenció als símptomes, revisant les teues dents i genives i portant una vida més saludable, aconseguiràs que la teua diabetis i la teua salut bucal no es converteixin en un problema per a tu. Recorda que a la nostra clínica dental de Lleida estem especialitzats en el tractament de pacients diabètics i que sempre pots comptar amb nosaltres per ajudar-te a millorar la teua salut dental de manera eficaç.